smal glas tussen smaller steen

Gisterenavond laat en deze morgen vroeg de novelle Bint: Roman van een zender van F. Bordewijk gelezen, dat ik een paar weken terug, op strooptocht om stoelen, in de kringloopwinkel van Appels gekocht had.

Qua stijl herkenbaar als Neue Sachlichkeit, zoals het ook wel gecatalogiseerd wordt – kennen we al van Benn en kameraden, nil nove etc welaan. Het las en klonk evenwel als niets wat ik totnogtoe in het Nederlands gelezen heb. Beetje A. Schmidt zelfs; alleszins een baken voor een vernederlandsing.

Als voorsmaakje de eerste 3 §§ van het eerste hoofdstuk, “Een stalen tucht”.

De Bree zijn denken was hoekig en nors. De lucht lag laag morsig roetig. Novemberochtend. De wind danste lomp om de hoeken. De boerse reuzin viel over hem met de volle vracht van natte kleren. De Bree kampte even. Dit was een voorpostgevecht. Hij wist ongeveer waar hij heen ging. Hij had ervan gehoord.
Hij bereikte het plein met onvertraagde tred door de kolking der tochtgaten. Het plein was rechthoekig, gekoolgruisd het midden in een lijst van keien. Een enorme dode heester en anders niet, op de verkoolde aarde, de muziektent. Drie hoge wallen van huizen, glas meer dan steen, smal glas tussen smaller steen, de ramenvolte van armoehuizen. De wallen waren nauwelijks gescheiden door de smalle tochtgaten, spuigaten der verkeerswegen. Kleine groepen stonden fladderend, hier en daar, over het grote plein.
De vierde wal was enkel het grauwgeel gesausd blok van het gebouw met de molmen daktoren en het uurwerk van verbleekt hout. Lekken traanden vuil over zijn gevels.

De weg naar school op een troosteloze novemberochtend op zo’n manier geschetst, dat is fenomenaal. Bordewijk geldt het te ontdekken.

Advertenties

One thought on “smal glas tussen smaller steen

  1. Pingback: Lijstjestijd - Boeken 2007 « zement

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s