kwezels & co.

Toen ik dit weekend doorheen de oude Dubbelfluiten bladerde en nostalgisch mijn eenzame lectuur voor het examen Nederlands in herinnering riep, was er naast (o.a.) Gezelle en Poot ook Cyriel Buysse. Dat smaakte naar lectuur, en gelukkig had ik ooit eens in een verwaaide bui Het Ezelken wat niet vergeten was (1910) in een antiquariaat op de kop getikt. Het feit dat het een wat beduimeld, ontlijmde paperbackuitgave uit de jaren (sst!) stilletjes was, speelde mee in het leesplezier:

Deze “zielige geschiedenis van een oude vrijster in een Vlaams dorp” (->) uit 1910 is nog steeds brandend actueel. Dat deert of recommendeert echter niet – hoe actueel iets is kan me (eigenlijk) vierkant worst wezen:

Schnell müssen wir hinzufügen
daß wir uns hier nur damit vergnügen
derartige Dinge auszusagen
die natürlich mit usrer Zeit nichts zu tun haben
– P. Weiss

De roman over een wat kortzichtige, achter vensters spiedende, kuische maar desalniettemin langzaam maar zeker sympathiek aandoende kwezel Constance die in onmin valt met haar broer Désiré, de dorpspastoor (die, nomen est omen, door de rankhalzige en stevig beboezemde huismeid Céline ingepakt wordt), het huwelijksaanzoek van de koster afslaat (maar daarover een wel héél dubbel gevoel heeft, vooral als zijn later talrijk broed haar huis stormenderhand inpalmt) en bij een mannenhatende co-kwezel intrekt (Victoria, die haar huis tot een omgekeerde Atos-berg omtoverde, met monosex kippen en konijnen, om de fornicatie tegen te gaan – enkel Berten, de gecastreerde kater, wordt getolereerd) is gewoon heerlijk qua taal, mooi doorgecomponeerd (alle haakjes sluiten zich) en vol oer-Vlaamse vaart. Heerlijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s