Gentse bretellen

Las ik bij Michel Vuijlsteke over de Wikipedia-koppeling in Google maps, waar ik ook niet op gelet had (ik ben gewend Flickr maps te gebruiken voor foto’s), en dacht ik: kom, smijten we er eens onze eigen buurt (nog tot ein juni!) in, Melle-Vogelhoek.

Via omwegen leidde het resultaat me naar een interessant weetje over de Belgische en Gentse verbindingswegen. Zo zag het er op het eerste gezicht karig uitziende kaartje-met-wikipedia-markers eruit:

b2

Blijkt dat een lemmaatje te zijn over de B403, een kort eindje verbindingsweg dat de Belgische A10/E40 verbindt met de R4. En dat het nauw sluit, valt op:

De weg is ingericht als autosnelweg en loopt tussen het Knooppunt Merelbeke aan de A10 en afrit 7 (Merelbeke) van de R4. Op dat laatste punt gaat de weg vanzelf over in de R4 in noordelijke richting en vormt er als het ware onopgemerkt eenzelfde autosnelweg mee. De R4 in westelijke richting lijkt als het ware een afzonderlijke weg en is daar geen snelweg; dat stuk is dan ook met de rest van de R4 en B403 verbonden door een gewone oprit.

Vanwaar echter de B in B403? Het antwoord siert het lemma: B staat voor Bretelle, hier Frans voor lus – een “kort stuk weg dat een verbindingsweg vormt tussen een belangrijke autoweg of autosnelweg en een andere weg of een stadscentrum”.

Er zijn hoop en al 11 bretellen in België, en maar liefst 3 daarvan kan Gent haar eigen noemen: de B401 (de roetsjbaan van de E17 naar de kleine ring, de R40), de B402 (de Adolphe Pégoudlaan in Sint-Denijs-Westrem tussen de R4 en de E40 ter hoogte van de Expo), en de genoemde B403.

Vreemde kronkels op onze wegen.

Advertenties

One thought on “Gentse bretellen

  1. Pingback: zement

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s