Horror, pampers, blokkendoos

Gisteren kregen we onverwachts het slechte nieuws te horen dat onze onthaalmoeder, van wie we erg tevreden zijn, er om persoonlijke redenen binnenkort mee stopt. Doodzonde, want ze deed dat echt schitterend en Rolfje begon net zijn plooi, draai en andere kronkels te vinden.

Naast algemene spijt heerste er ook lichte paniek, want de ervaringen uit het Gentse leerden dat het allesbehalve eenvoudig is goede opvang te vinden. Erg grote verblijven zijn ons ding niet (tussen de 4 en de 9 vinden we ideaal), en we houden van kleinschaliger maar wel professionele projecten. Een dag verlof genomen dan maar, om samen te telefoneren en de adressen met vrije plaatsjes in de streek van Harelbeke te bezoeken. Veel waren het er niet – zeven crèches en onthaalmoeders die nog kindjes konden opvangen in een straal van 10 km: Harelbeke, Hulste, Bavikhove, Deerlijk, Stasegem, Beveren-Leie en Vichte.

Het werd een horrortocht langs slecht verlichte bunkerachtige garages met TL-lampen waar 7 kindjes in de winter wellicht triest naast afbladderende parkjes kruipen, langs monsterverblijven waarin >18 kindjes onder toezicht van 2 begeleidsters elkaar horendol het leven zuur kunnen maken, terwijl vocht en schimmelplekken in de hoeken het behang aantasten, langs kleinere verblijven waar er geeneens een speelmat op de grond ligt. Verblijven waar de kindjes in de kleine veranda moeten spelen,  waar de tv van ’s morgens 9u loeihard blèrend opstaat,waar de zacht-plastieken bakjes voor de fopspeentjes even vies zijn als ongekuiste loopbuizen van een hamsterkooi, waar een kanarie een deel van het behang had besmeurd, de ‘begeleidster’ ongegeneerd toegeeft dat as de grote de kleintjes attakeren ze de kleine in hunne maxicosi op tafel zet, waar er officieel volgens Kind & Gezin geen plaats meer is maar waar ze wel een oplossing zullen vinden, waar harde ogen dwars door kinderen heen kijken, waar kattenhaar langs loszittende stopcontacten waait, en uit opengereten kussens bruingele mousse vlokt.

Het is een schande wat er onder de vlag van Kind & Gezin blijkbaar door de beugel kan. En ik ben verbouwereerd en intriest dat ouders hun kinderen in zo’n verblijven achterlaten.

We waren onvoorstelbaar blij dat de laaste post die we bezochten wél hygiënisch was, wél leuk ingericht met mooie, weliswaar geen nieuwe maar kleurrijk en tactiel meubilair, met speelgelegenheid en boekjes en kleurtjes, onder begeleiding van iemand die toen we binnenkwamen oprecht en geregeld oog had voor Rolf, tussen de babbel door. Zodat we toch nog enigszins gerust kunnen gaan slapen.

Laten we hopen dat alles goed gaat.

Edit

Gelukkig heeft onze oorspronkelijke onthaalmoeder een oplossing gevonden voor de praktische problemen die zich stelden, en heeft ze nu een geweldige minicrèche!

Advertenties

5 thoughts on “Horror, pampers, blokkendoos

 1. Eind goed, al goed – gelukkig.

  Ik ben alleszins ook blij dat er voor Rolf ergens dan toch een leuk en aangenaam plaatsje zal zijn in de opvang. Maar dat er dergelijke wantoestanden bestaan, dat is toch onvoorstelbaar!

  Veel groetjes aan allemaal,
  Floris

  P.S. na maanden internetcensuur kan ik eindelijk weer aan je blog!

 2. Beste,

  Na enig “gegoogle” op uw blog terechtgekomen…Wij zijn zelf ook op zoek naar een goed adresje voor kinderopvang in de regio Harelbeke.

  Kan je ons eventueel de naam van jullie uitverkoren opvang bezorgen?

  Alvast bedankt!

  Kurt

 3. erg… Kind & Gezin sucks wreed bij tijde. Zoals toen onze vorige onthaalmoeder plots al haar bedjes moest vernieuwen omdat ze niet meer voldeden aan de nieuwste veiligheidsvoorschriften. Hmm, en ze had ze toch al 27 jaar in gebruik en het jaar daarop ging het lieve mens met pensioen.

  Maar allé, je hebt gelukkig nog iets gevonden en blijkbaar gaat alles goed met Rolf. Hopelijk komt jullie onthaalmoeder volgende week niet af zoals die nieuwe van ons: ‘ik zit er een beetje door en ga eind deze maand een weekje met verlof’. Oooookay. We zullen dan ook nu maar verlof nemen ipv tssn Kerst en Nieuw hé.

  ’t Wordt allemaal “makkelijker” als ze naar school gaan. Dan ken je de vakanties op voorhand 🙂

  Groetjes
  T.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s